Jahodová marmeláda s chia semínky

Kategorie: Recepty,

NOVAline banner

Jak už to v gastronomickém koloběhu bývá, období června je doba, kdy vidíte jahody na každém kroku. Jenže sezóna je krátká a je třeba myslet na zadní vrátka. Máte-li jahod plnou zahrádku, nastává ideální čas zavařit si nějaké do stylových skleniček.

 

jahodová marmeláda

Výtečná jahodová marmeláda si zaslouží i krásný obal … stylové skenice na zavařeniny s pákovým uzávěrem naleznete v kategorii Kolekce Garden 1897

 

 

 

Na zpracování 1 kg ovoce budete potřebovat:

 

 1 kg omytých tak akorát zralých jahod (doporučuje se vložit je do studené vody a

neoplachovat pod tekoucí, tím se smývá důležité aroma)

 500 g cukru

 šťáva z půlky citronu

 5 lžic (asi 50 g) chia semínek

 špetka soli či jiného koření pro zvýraznění chuti

 

 

Jak postupovat:

1) Asi tak 2/3 jahod pomačkejte ve velkém hrnci, zasypte cukrem, zavřete pokličkou a

nechte stát (1-2 hodiny). Jahody krásně pustí šťávu, do které přisypte chia semínka, přidejte

citronovou šťávu a zbytek pokrájených jahod.

2) Hrnec postavte na plotnu a zahřívejte na nižší teplotu. Takhle nechte jahodou směs za

občasného promíchání probublávat na sporáku zhruba 4o minut – záleží na vás, jak moc

chcete tekutinu zredukovat a jaké konzistence dosáhnout.

3) Na závěr přidejte trochu soli, která zvýrazňuje chuť. Doporučuje se také vanilka nebo

růžový pepř.

4) Horkou zavařeninou plňte vroucí vodou vypláchnuté sklenice.

 

Zavařovací sklenice

Zavařovací sklenice s pákovým uzávěrem jsou nejenom praktické, ale i krásné na pohled. Proč se o domácí dobroty nepodělit s rodinou nebo přáteli?

 

 

 

Recept pro vás připravila a marmeládu uvařila Martina z blogu Jídlo jako dárek.

NOVAline banner