CZ - Češka z Česka blog

Domácí chleba recept, jak si vykouzlit v kuchyni neodolatelnou vůni čerstvého chleba, který budou i děti s chutí jíst i suchý.

 

Na domácí chleba použijeme ošatky z pedigu, které vynikají svojí přirozenou krásou i funkčností. Jsou vynikající při přípravě kynutého domácího chleba. Jejich rustikální tvar se vytvaruje do těsta bochníku připraveného na pečení a jeho otisk pak najdete na čerstvě upečené voňavé kůrce. Při stolování je využijete na servírování pečiva, ale i na jeho uložení v plátěném ubrousku nebo sáčku. Tento recept můžete použít i na chleba z domácí pekárny. Takto umíchané a nakynuté těsto z domácí pekárny vyklopíte na moukou posypanou  plochu kuchyňské linky a vytvarujete z nakynutého těsta bochník, který následně vložíte do ošatky a dotvarujete jeho tvar, včetně krásných otisků, které na vyklopeném bochníku zůstanou až do úplného upečení. 

      

recept na domácí chléb

   

Ošatky na domácí chléb nemáčejte, po použití je stačí nechat důkladně vyschnout, případně je vykartáčujte. Při kynutí těsta je vhodné je vysypat hrubou moukou, která brání přilepení těsta a usnadní vyklopení kynutého bochníku na plech či do pečící nádoby. 

     

Postup přípravy, recept na domácí chléb:

  

chleba z domácí pekárny recepty

  

těsto dle receptu necháte kynout v ošatce a poté překlopíte do pečící nádoby a můžete péct.

   

pr. ošatky 19cm - bochníku 0,7 kg, potřeba mouky cca 350g

pr. ošatky 21cm - bochníku 1,2 kg, potřeba mouky cca 600g

pr. ošatky 25cm - bochníku 1,5 kg, potřeba mouky cca 750g

 

domácí chleba recept

        

Základní receptura a suroviny na přípravu chleba:

1 litr vody

500g žitné chlebové mouky

3 lžičky kmínu

500g pšeničné mouky

150g žitného kvásku

0,5 lžičky mletého koriandru

500g pšeničné chlebové mouky

4 lžičky soli 

      

(množství si přepočtěte podle velikosti bochníku, který budete péct)

recept na chleba z domácí pekárny i domácí chléb pečený v troubě:

dopředu si připravte žitný kvásek, popřípadě jej kupte v dobrém pekařství. Smíchejte žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne řidší těsto. Připravte jej večer a přikryté nechte do rána v teple kynout. Přidejte pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl a koření. Těsto zadělávejte na vále a nechte asi 3 hodiny kynout. Rozdělte je na dvě části, z kterých vytvarujete dva bochníky chleba a v ošatce nechte asi hodinu kynout. Před pečením chleba nahřejte elektrickou troubu na 250 - 300°C a dejte do ní rozpálit dva prázdné plechy. Po vykynutí dejte na horní plech oba chleby a na spodní nalijte hrnek vody. Pozor - voda se hned změní na páru! Proto co nejrychleji zavřete dvířka trouby a nechte půl minuty vodu pářit - chleba pak bude mít krásnou kůrku. Spodní plech vyndejte, pečte 5 minut, pak snižte teplotu trouby na 200°C. Pečte asi 50 minut. Z této dávky upečete dva bochníky chleba o váze cca 1200 g.

Cookies

Tato webová stránka používá cookies k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby.

Tlačítkem 'Zobrazit detaily' můžete nastavit povolené cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko 'Souhlasit'.

Souhlasit
Technicky nutné
Preferenční
Statistické
Marketingové
Schválit zvolené cookies